niedziela, 9 września 2012

Recenzja - Kuchnia Świętych i Papieży

Do moich rączek trafiła wyjątkowa książka kucharska pod tytułem  Kuchnia Świętych i Papieży -Encyklopedia Zdrowego Żywienia .
  Cóż to jest ? czego możemy się z tej książki dowiedzieć ? i czy są tam przepisy jak są to jakie?


Już odpowiadam.

Książka duża A4 ciężka jak na świętą przystoi :)
Okładka twarda.240 stron.
Wydawnictwo Jedność







Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym"



Książka pachnie  Włochami .Jak Włochy długie i szerokie - z północy na południe - nie ma takiego miasta czy wioski, które nie miałyby swojego świętego patrona. Każdy z nich miał coś pysznego ,coś co lubił  lub przyrządzał najlepiej .Z każdym z nich wiąże się historia ,ciekawostka.

        O męczeńskiej śmierci św. Wawrzyńca, który zginął przypiekany na rozgrzanej żelaznej kracie, przypomina popularna w okolicach Florencji zupa - podawana podczas letnich kolacji - przygotowywana z porów, oliwy i pinioli, a następnie zapiekana w piekarniku z serem pecorino.

Oprócz krótkich historyjek ,opowieści dzięki którym poznajemy Włochy ,historię 
 troszkę religii książka pokazuje nam zbiór wspaniałych przepisów ,podzielonych na : Przekąski,Pierwsze dania,Drugie dania i Desery.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz