poniedziałek, 30 kwietnia 2012

sałata z rózowym sosem

Lekka sałata jako dodatek do obiadu
składniki
    * 1/2 szt sałata chrupiąca,
    * 3 łyżki jogurt naturalny Danone
    * 2 łyżki ketchup Pudliszki
    * 1 szt ogórek zielony,
    * 1 szt cebula biała,
    * szczypiorek,
    * Sól
Sałatę myjemy rwiemy na kawałki. Cebule kroimy w piórka. Paprykę zółta kroimy  w paseczki . Składniki mieszamy doprawiamy lekko solą .Robimy różowy sos. Jogurt naturalny łączymy z ketchupem -mieszamy i dodajemy do sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Letnia wersja pstrąga

Pieczony pstrąg z bakaliami i pomidorkami koktajlowymi 
Rybkę robimy na grillu  ewentualnie w piekarniku
składniki
    * 1 szt pstrąg,
    * cytryna,
    * 1 łyżka masło,
    * 1 łyżka pestki dyni,
    * 1 łyżka orzeszki pistacjowe,
    * 1 łyżka słonecznik,
    * cebula czerwona,
    * Sól,
    * 3 szt pomidorki koktajlowe,
    * 1 łyżeczka owoce goji
Pstrąga myjemy osuszamy. Rybę solimy także w środku brzuszka. Cytrynę 1/4 jej części  kroimy w kostkę i wkładamy do brzuszka wraz z kawałkiem masła. Cebule czerwona kroimy w piórka układamy na pstrągu . Rybę zawijamy w folie posmarowana masłem i wkładamy na ruszt grilla albo  do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Na patelni wszystkie bakalie prażymy. Po ok 25 min pstrąga lekko rozwijamy dodajemy pomidorki i bakalie i  układamy na grillu  ewentualnie wkładamy do piekarnika na ok 6min. Ryba jest gotowa -posypujemy ją posiekanym koperkiem ,szczypiorkiem

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem

Dobra lekka sałatka
składniki
    * 4 szt ziemniaki,
    * 1 kawałek łosoś wędzony,
    * 1/2 puszki groszek zielony,
    * szczypiorek,
    * Sól,
    * oliwa
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy z łupiny ,studzimy i kroimy w kostkę dość dużą . łososia rwiemy na kawałki i dodajemy do ziemniaków. Szczypiorek siekamy i dodajemy do sałatki. Groszek odcedzamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy sola i oliwą do smaku.

Piesek - dla dzieciaczków

 Lubimy pieski :) zróbmy je w kuchni w postaci kanapki ,wykorzystałam szynkę carpaccio Zimbo

 składniki
    * 3 plasterki szynka Carpaccio Zimbo
    * ser feta,
    * chleb,
    * masło,
    * Oliwki czarne,
    * 2 plasterki ogórek zielony,
    * pomidorek koktajlowyKroimy kanapkę z chlebka i smarujemy ja masełkiem. Nakładamy plasterek szynki. Uszy także robimy także z plasterków szynki. ogórka zielonego kroimy na plasterki ,plasterki przecinamy i robimy mordkę psa. Oczy robimy  z oliwki czarnej i sera feta. Na uszy nakładamy także paseczki sera. Z pomidorka robimy nosek.

niedziela, 29 kwietnia 2012

Grillowane warzywa z kaszą jaglaną

 kasza jaglana mało znana ?? zdrowa dobra i syta
składniki
    * 1 szt cukinia,
    * 1 szt bakłażan,
    * 1 szkl kasza jaglana KUPIEC
    * przyprawa uniwersalna,
    * masło,
    * przyprawa do grilla
    * szczypiorek

Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki lekko pruszymy przyprawą do grilla i grillujemy z obu stron. Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . PO ugotowaniu dodajemy do niej trochę masła . Podajemy grillowane warzywa posypane kaszą .Szczypiorek siekamy i posypujemy danie.

Sałatka z grillowanymi warzywami

 Taką sałatkę możemy zrobić przy okazji grilla lub w domu na patelni grillowej
składniki
    * 4 szt pomidorki cherry,
    * 1/2 szt cukinia,
    * 1/2 szt sałata chrupiąca,
    * przyprawa do grilla
    * 1/3 szt cebula czerwona,
    * oliwa,
    * natka pietruszkiSałatę myjemy rwiemy na kawałki układamy na półmisku. Cukinie kroimy w plasterki ,pomidorki kroimy  na połówki.Warzywa posypujemy przyprawą do grilla i grullujemy na patelni . Dodajemy do sałatki . Cebulę czerwoną  kroimy w piórka . Dodajemy natkę pietruszki . Kropimy oliwą doprawiamy pieprzem

Sałatka z rabarbaru z otrębami granulowanymi

 Lekki deser lub śniadanko ")
składniki
    * 2 kawałki rabarbar,
    * 1/2 puszki ananas w puszce,
    * 2 łyżki otręby granulowane o smaku truskawkowym KUPIEC

Rabarbar dobrze myjemy i obieramy ale bardzo cieniutko. Następnie kroimy w kawałki . ananasa z puszki odcedzamy i kroimy  w kostkę . Owoce lekko mieszamy i posypujemy i otrębami granulowanymi .Można pokropić sokiem  z ananasa

Sałatka grillowa z cukini

 składniki
    * 1 łyżka musztarda francuska kamis
    * 1/2 szt sałata,
    * cukinia,
    * przyprawa do grilla
    * oliwa,
    * 1/2 szt ser feta,
    * natka pietruszki

Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy  w plasterki i posypujemy przyprawą do grilla. Grillujemy ją z dwóch stron. Sałatę myjemy układamy na półmisku . Robimy sos . Do musztardy francuskiej ok  1łyżki dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy -mieszamy. Gdy cukinia jest zgrillowana układamy ją na sałacie. Dodajemy ser i natkę pietruszki . Polewamy sosem

Majowa sałatka z rzodkiewką

Sałata z łososiem wędzonym i rzodkiewką
składniki
    * 3 kulki rzodkiewka,
    * 1/2 szt cebula czerwona,
    * 1/2 szt sałata,
    * ser feta,
    * sos winegret,
    * natka pietruszkiSałatę myjemy rwiemy układamy na półmisku. łososia rwiemy na kawałki dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy . Rzodkiewkę kroimy w plasterki a cebulę w piórka . Sałatkę polewamy sosem winegret i dekorujemy natką pietruszki.

Komary atakuja :) cos dla dzieciaczków

 Robi się ciepło komary atakują zaatakowały także moja kuchnię :) 

Wzdycha komar zasmucony :
odpowiedniej szukam żony,
takiej, co by o mnie dbała
i urodę wielką miała.


składniki'
    * 1 plasterek szynka carpaccio ZIMBO
    * 2 szt cebulki marynowane
    * 1 szt oliwka czarna,
    * 1 plasterek ser zółty,
    * szczypiorek,
    * 1 kanapka chlebZ chleba kroimy jedna kanapkę smarujemy ją masełkiem. Nakładamy listek szynki. Kroimy plaster sera wycinamy z niego kółko i przecinamy na pół ,układamy na szynce będą to skrzydła. Szczypiorek będą to nogi . Oczy robimy z cebulek i plasterków oliwki czarnej . Podajemy

A może kompocik

Na działce znalazłam całkiem pokaźny rabarbar , młodziutki pyszny na surowo,ale zrobiłam z niego kompocik ,podany z lodówki wspaniale gasi pragnienie.
składniki
   * 1/2 kg rabarbar,
    * 1/2 szt ananas w puszce,
    * ok 2 łyżki cukier,
    * sok z cytrynyRabarbar obrałam  z skórki bardzo cieniutko. Zalałam go wodą i gotowałam . Młody rabarbar gotujemy krótko szybko się rozpada. Dodałam kilka łyzek ananasa z puszki razem z sokiem . Jeszcze pogotowałam chwilę . Dodałam do smaku cukier i sok z cytryny .

sobota, 28 kwietnia 2012

Roladki z bakłażana z nadzieniem z kaszy jaglanej

Roladki z bakłażana z nadzieniem z kaszy jaglanej i szpinaku
składniki
    * 1 garść szpinak świeży,
    * 1 szt bakłażan,
    * 1 ząbek czosnek,
    * 1 szklanka kasza jaglana Kupiec
    * Sól,
    * ziarenka smaku winiary
    * 1 łyżka masło

Bakłażana kroimy w długie plasterki solimy z dwóch stron i odstawiamy na 10 min . Następnie myjemy plasterki pod wodą osuszamy i grillujemy z dwóch stron. Kaszę gotujemy. Na patelni na maśle podsmażamy lekko szpinak dodajemy kaszę ,wyciśnięty czosnek  przyprawę Ziarenka Smaku  i ugotowaną kaszę .Mieszamy. Plasterki bakłażana zawijamy w tubki spinamy wykałaczką .Nakładamy kasze z szpinakiem

Deser Fit -nadziewane śliwki

Rozpoczynamy testowanie nowości firmy KUPIEC.
Wszystkie produkty są jakby stworzone dla mnie i dla mojej zdrowej kuchni . Uwielbiam używać ryż,kasze ,zarodki czy błonnik w różnych postaciach . Firma kupiec oferuje przeróżne produkty w sam raz dla zdrowej kuchni. Chcemy być FIT używajmy wyrobów Kupiec.


Na sam początek deser w sam raz dla osób dbających o linię .

Nadziewane śliwki
składniki
    * 5 szt śliwki,
    * 5 łyzek otręby granulowane KUPIEC
    * 3 łyżki zarodki pszenne KUPIEC   
    * jogurt owocowy Acitvia
    * ananas

Śliwki przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę . Lekko wydrążamy śliwkę. Kawałki śliwki wyciągniętej siekamy. Otręby i zarodki mieszamy z kawałkami śliwki . Dodajemy jogurt owocowy .Mieszamy . Nakładamy do śliwek .Ozdabiamy kawałkiem ananasa.



Sałatka wiosenna z łososiem

Sałatka wiosenna z łososiem i sosem musztardowym składniki
  * 1 łyżka musztarda francuska,
    * 1/2 szt sałat zielona,
    * 4 szt pomidorki koktajlowe,
    * 4 szt Oliwki czarne,
    * 1 kawałek łosoś wędzony,
    * 1/2 szt cebula biała,
    * szczypiorek
    * ogórek zielony

Sałatę myjemy rwiemy układamy na półmisku. łososia wędzonego kroimy na kawałki dodajemy do sałatki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Oliwki kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Lekko mieszamy . do musztardy francuskiej dodajemy oliwe mieszamy i sosem polewamy sałatkę . Dodajemy plasterki ogórka zielonego i pokrojony szczypiorek .

Sałatka z gotowanym kurczakiem

 skałdniki
   * 1 szt udko,
    * 2 łyżki cebulki marynowane
    * 2 łyżki Oliwki czarne,
    * 1/2 szt sałata chrupiąca,
    * jarzynka Winiary
    * szczypiorek,
    * oliwa,
    * Sól,
    * pieprz

Udko od kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy Jarzynka . Po ugotowaniu obieramy je od kości. Sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy do niej zimne kawałki mięsa. Oliwki i cebulki odcedzamy z zalewy . Oliwki kroimy w plasterki ,cebuli dodajemy do sałatki całe.Kropimy oliwą doprawiamy solą ,pieprzem i posypujemy szczypiorkiem

Dla dzieci kanapka mors

Śmieszne śniadanko lub kolacja dla naszych pociech .
składniki
    * 4 plastry szynka carpaccio Zimbo
    * 1 szt Oliwki czarne,
    * szpinak,
    * 1 kanapka chleb,
    * masło,
    * 2 szt cebulki marynowane
    * szczypiorek
    * 1 szt pomidor koktajlowy

Wykorzystujemy jedna kanapkę z chleba. Smarujemy ją masłem i odcinamy końce ,które posłużą nam także do zrobienia morsa. Na odcięty kwadrat kanapki nakładamy plasterek szynki. Dwa pozostałe układamy z przodu tak jak na zdjęciu . Pomidorka koktajlowego przecinamy i robimy nos. Z szczypiorku robimy wąsy. Oczy  cebulki marynowanej i oliwki czarnej . Nogi z plasterków szynki. Liście szpinaku układamy pod kanapką

piątek, 27 kwietnia 2012

Sałatka z kaszy z grillowanym bakłażanem i serem feta

Sałatka z kaszy z grillowanym bakłażanem i serem feta ,lekka i zdrowa .
składniki'
  * 1/2 szklanka kasza Kupiec
    * 1/2 szt bakłażan,
    * Sól,
    * 1/2 szt ser feta,
    * szczypiorek
    * olej rzepakowy,
    * pieprz


Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Bakłażana kroimy  w plastry solimy z każdej strony odstawiamy na nok 10 min . Następnie myjemy go osuszamy i grillujemy. Po ugrillowaniu kroimy go na mniejsze kawałki paski i dodajemy do kaszy. doprawiamy sola i pieprzem .Kropimy oliwa . Dodajemy kawałki sera i posiekany szczypiorek .

Wiosenna sałatka z wędzonym łososiem na majówkę

Wiosenna sałatka z wędzonym łososiem
składniki
* 1 kawałek wędzony łosoś,
    * sos winegret,
    * oliwa,
    * szczypiorek,
    * 1 szt pomidor,
    * 1 szt ogórek zielony,
    * sałata zielona,
    * natka pietruszki,
    * 1/2 szt cebula czerwona


Sałatę zieloną myjemy rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Pomidora kroimy w ćwiartki układamy do okoła sałaty. Cebulę czerwona siekamy i posypujemy sałatę . Łososia rwiemy na kawałki,ogórka zielonego kroimy na półplasterki. Składniki lekko mieszamy . robimy sos winegret polewamy sałatkę . Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Śniadaniowy lew dla dzieci

 składniki
    * 1 opakowanie szynka carpaccio Zimbo
    * 1 szt parówka,
    * pomidor,
    * szczypiorek,
    * pieprz,
    * jajko,
    * chleb tostowy

Z kawałka chleba tostowego wycinamy kółko. Grzywę lwa robimy z szynki carpaccio. Buzie robimy z plasterków pomidora. Jajko gotujemy ,studzimy obieramy ,odcinamy końcówkę i robimy nos lwa. Wąsy robimy z szczypiorku. Oczy i uszy z parówki. Pieprz czarny nakładamy na pomidorka i oczy. Pamiętajmy o usunięciu foli z parówek ,mój synek robił oczy i zapomniał o kawałku foli - dzieci tak daleko nie myślą pilnujmy ich:)

Majowa sałata z carpaccio i jajkiem

Lekka dobra sałatka z sałaty zielonej jajka i carpaccio.
składniki
   * 2 szt jajko,
    * 1 opakowanie szynka carpaccio Zimbo
    * sos winegret Winiary
    * olej rzepakowy '
    * szczypiorek,
    * sałata chrupiąca


Sałatę myjemy suszymy i układamy na talerzu. Robimy sos winegret sami lub korzystamy z sosu w proszku. Jajka gotujemy i siekamy. Posypujemy nimi sałatę. Dodajemy plasterki szynki i wszystko polewamy sosem sałatkowym. Szczypiorek siekamy dodajemy do sałatki.

Wiosenny śniadaniowy koszyczek

 Kanapeczka pełna witamin
 składniki
  * 2 kanapki chleb tostowy,
    * 1 szt jajko,
    * ketchup Pudliszki
    * 1/4 szt ogórek zielony,
    * natka pietruszki,
    * szczypiorek,
    * 1/2 szt pomidor,
    * szynka Carpaccio Zimbo
    * cebula czerwona,
    * masło


Z kanapki chleba tostowego wycinamy kształt koszyczka. Smarujemy masełkiem.Nakładamy szynkę i ozdabiamy piórkami cebuli. Jajko gotujemy kroimy , ogórka zielonego kroimy  w półplasterki. Układamy kwiatki ,ozdabiamy natką i dekorujemy ketchupem

czwartek, 26 kwietnia 2012

Makron z grillowanym bakłażanem i cukinią

Makron razowy z grillowanym bakłażanem i cukinią
składniki
 * 1/3 szt cukinia,
    * 1/2 szt bakłażan,
    * przyprawa do grilla Prymat,
    * 1/2 opakowania Makaron razowy,
    * 2 kawałki papryka marynowana,
    * natka pietruszki,
    * cebula biała,
    * cebula czerwona,
    * Sól
    * ketchup Pudliszki

Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Bakłażana kroimy w plastry solimy i odstawiamy . Następnie myjemy osuszamy doprawiamy przyprawą do grilla i grillujemy go. Cukinie myjemy kroimy  w plasterki i doprawiamy przyprawą grillową i grillujemy . Do makaronu dodajemy grillowane warzywa. Mieszamy dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę ,kropimy oliwą ,solimy i ozdabiamy natką pietruszki

Majowe koreczki

 Majowa przekąska
składniki
   * 20 dag ser zółty,
    * 1 szt ogórek zielony,
    * 1 szt cebula czerwona,
    * 4 szt jajka przepiórcze,
    * szczypiorek
Ogórka zielonego dobrze myjemy nie obieramy przekrawamy wzdłuż. Następnie kroimy w grube plastry, Ser żółty kroimy w kostkę lub w grube plastry. Jajka gotujemy obieramy i kroimy w połówki. Nakładamy składniki na wykałaczkę. Ozdabiamy cebulą czerwona i szczypiorkiem

Sałatka z grillowanego bakłażana i ziemniaków z serem Patros

Sałatka z grillowanego bakłażana i ziemniaków z serem
składniki
  * 1 szt bakłażan,
    * 1/2 szt ser  Patros
    * 2 szt ziemniaki,
    * szczypiorek
    * 1/3 szt cebula czerwona,
    * koperek,
    * Sól,
    * oliwa

Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo. Bakłażana kroimy w plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut ,żeby puścił soki. Myjemy go osuszamy i zaczynamy grillować . Ziemniaki kroimy w plasterki i także grillujemy. Do ugrillowanych  warzyw dodajemy kawałki sera. Posypujemy szczypiorkiem i piórkami cebuli czerwonej . Solimy i kropimy oliwą 

Sałata z śledzikiem i jajkiem przepiórczym z szczypiorkiem

Zdrowa kolorowa  z śledzikiem i jajkiem przepiórczym i z szczypiorkiem
składniki
 * 1/2 szt sałata,
    * oliwa,
    * sos ziołowy z szczypiorkiem Winiary
    * 1 szt śledzie w oleju,
    * szczypiorek,
    * natka pietruszki,
    * 3 szt jajka przepiórcze,
    * 2 kawałki papryka marynowana Bonduelle

Sałatę myjemy ,rwiemy na kawałki i układamy w półmisku. Śledzia kroimy w paski układamy na sałatę. Paprykę kroimy w paski układamy na sałacie. Jajka gotujemy obieramy i połówki dodajemy do sałatki. Dodajemy natkę pietruszki i posiekany szczypiorek. Sałatkę polałam sosem ziołowym z szczypiorkiem Winiary. Rozrobiłam go z przegotowaną wodą i oliwą ,wymieszałam odstawiłam na 10min i dodałam do sałatki.

Ziemniaczana tartinki

 Małe kanapeczki z ziemniaków i śledzia.
 składniki
    * 4 szt ziemniaki,
    * 3 szt śledzie w oleju,
    * 2 kawałki papryka marynowana
    * Sól,
    * natka pietruszki,
    * szczypiorek
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy , obieramy i kroimy w grubsze plastry. Śledzia kroimy na długie kawałki. Na plasterek ziemniaka nabijamy kawałek śledzia za pomocą wykałaczki. Dodajemy kawałek papryki i natki pietruszki. Posypujemy szczypiorkiem

środa, 25 kwietnia 2012

Dietetyczny makaron razowy z warzywami w sosie pomidorowym i serem żółtym

Składniki'
 * 1/2 opakowania Makaron razowy,
    * 1/2 szt cukinia,
    * 1/2 szt pomidory w puszce CIRIO
    * 1 szt cebula czerwona,
    * 2 szt korniszony,
    * 1 kawałek seler naciowy,
    * 5 dag ser zółty,
    * Sól,
    * pieprz,
    * masło,
    * papryka czerwona,
    * chilli


Makaron razowy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojona cukinie,cebulę,paprykę czerwoną  i seler naciowy. Następnie dodajemy pół puszki pomidorów. Podsmażamy . dodajemy sól,pieprz. Mieszamy dodajemy pokrojone w kostki korniszony. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną chilli.  Taki warzywny sos dodajemy do makaronu .Posypujemy serem zółtym tartym

Wielbład z ogórka

Dla niejadków i nie tylko ogórkowy wielbłąd
składniki
  * 1 szt ogórek,
    * 1 plasterek ser żółty,
    * 1 szt korniszon,
    * 1 szt marchewka ugotowana,
    * pieprz,
    * 1/2 szt kabanos,
    * Sól,
    * szczypiorek
    * 1/2 szt pomidor

Ogórka myjemy i kroimy go wzdłuż w plasterki długie. Kształtujemy postać wielbłąda. Nos robimy z wyciętego kółka sera zółtego ,plasterków korniszona i ziarenek pieprzu . Oczy robimy z plasterków ugotowanej marchewki i plasterków kabanosa. Garb robimy z kawałków pomidora . Jeden plasterek ogórka kroimy w paseczki będą to nogi. Ogon robimy z szczypiorku.

Gniazdko razowe z jajkami

Gniazdko z razowego makaronu podane z jajkiem przepiórczym .
Składniki
    * 1/2 opakowanie Makaron razowy,
    * 1 opakowanie jajka przepiórcze,
    * koperek,
    * masło,
    * Sól

Makaron gotujemy według przepisu w solonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy . Masło roztapiamy na patelni i polewamy nim makaron. Solimy do smaku. Jajka gotujemy na miękko. Z makaronu formujemy gniazda dajemy do środka jajka i ozdabiamy koperkiem .

Roladki śledziowe z ogórkiem zielonym -wiosenne

Przystawka imprezowa ,wiosenna.
składniki'
    * 3 szt śledzie,
    * 1 szt ogórek zielony,
    * koperek,
    * śmietana,
    * pieprz,
    * sól do smaku

Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w paski dość szerokie . Ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. W taki długi plasterek ogórka zawijamy kawałek śledzia z kawałkiem koperku. Roladki układamy na półmisku i polewamy śmietaną . Solimy i doprawiamy pieprzem.

Zupa Shreka - szpinakowa z makaronem i jajkiem

 Pyszna zupka samo zdrowie i syta
składniki
    * 2 garście szpinak,
    * 4 szt ziemniaki,
    * 3 kostki bulion Winiary
    * śmietana 18 proc Robico
    * 2 garście makaron świderki Międzybrodzki
    * 3 szt jajko
    * masło łyżeczka
    * sól
    * pieprz kamis

Zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę . Gotujemy do miękkości. Na patelni na 1 łyżeczce masła podsmażamy  2 garście umytego szpinaku. Następnie taki szpinak wkładamy do zupy i miksujemy z ziemniakami na krem. Krem nie ma byc gęsty. Dodajemy makron. zagotowujemy. Doprawiamy solą ,pieprzem i zaciągamy śmietaną .Podajemy z pokrojonym ugotowanym jajkiem .

wtorek, 24 kwietnia 2012

Ryżowa wiosenna z warzywami i majonezem dekoracyjnym

składniki
    * 1/2 szklanka ryż Kupiec
    * 1 szt marchew,
    * 1 szt jajko,
    * Sól,
    * 3 łyżki ananas,
    * 1/2 szt ogórek zielony,
    * dymka,
    * 4 łyżki majonez Dekoracyjny Winiary
'    * koperek
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Marchewkę ścieramy na tarce. Ogórka dobrze myjemy i cieniutko kroimy w pałeczki. ananasa w kostce dodajemy do sałatki. Koperek ,dymkę siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Składniki mieszamy z majonezem . Ozdabiamy jajkiem pokrojonym w ćwiartki.

Lekka wiosenna sałatka z koperkiem

składniki
    * 1 szt marchewka,
    * 1 łyżka śmietana,
    * 1/2 szt ogórek zielony,
    * 1/2 szt cebula,
    * Sól,
    * koperekMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebule obieramy i kroimy  w piórka. Ogórka zielonego kroimy w cieniutkie paseczki. Sałatkę solimy i polewamy śmietaną.Koperek siekamy dodajemy do sałatki.

Ryżana z korniszonem

składniki
    * 1 szklanka ryż Kupiec
    * 5 szt korniszony,
    * 1/2 puszki ananas,
    * Sól,
    * majonez Dekoracyjny Winiary
    * pieprz,
    * natka pietruszki
Ryz gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy go . Korniszony kroimy w kostkę dość dużą . Ananasa odcedzamy i kroimy w kosteczkę dodajemy do ryżu i korniszonów. Mieszamy . Do sałatki dodajemy majonez. Mieszamy przed podaniem .Ozdabiamy natką pietruszki

Marchewka na słodko

 Lekkie dobre i zdrowe.
składniki
    * 1 szt marchewka,
    * 4 łyżki ananas w puszce Dawtona
    * 1 szt jabłko,
    * cukier,
    * 1 łyżka jogurt naturalny Activia
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Ananasa odcedzamy i dodajemy do marchewki. Jabłko kroimy w kosteczkę. dodajemy cukier do smaku i 1 łyżkę jogurtu mieszamy . Podajemy schłodzone .

Sałatka owocowa z szpinakiem

 Lekka zdrowa sałatka
 składniki
   * 1 szt śliwka,
    * 1 szt truskawka,
    * 2 łyżki ananasa z puszki DAwtona
    * oliwa,
    * 1/4 szt ser patros Hochland
    * 1 szt szpinak,
    * Sól,
    * natka pietruszki
Szpinak myjemy układamy na półmisku.Ananasa z zalewy odcedzamy  dodajemy do sałatki. Śliwkę kroimy w ćwiartki. Truskawki w plasterki. Owoce dodajemy do sałatki, kropimy oliwą solimy i posypujemy kawałkami sera Patros. Ozdabiamy natką pietruszki.

Wiosenny bocian

 Obiadek wiosenny dla niejadków i naszych dzieciaczków.
składniki
  * 3 szt ziemniaki,
    * masło,
    * pomidor,
    * 1 łyżeczka mak,
    * 2 łyżki śmietana 18%  Robico
    * Sól,
    * szpinak,
    * kabanos,
    * pieprz


Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dusimy je z łyżeczką masła. Z ziemniaczków formujemy bociana. Smarujemy go śmietaną. Pióra robimy z odrobiny maku. Nogi robimy z kabanosa. Dziób z kawałków pomidora. Oko to kulka pieprzu. Bocian stoi na umytym szpinaku.

Deser z owoców z dodatkiem pałeczek błonnika

Deser z owoców z dodatkiem pałeczek błonnika. Wykorzystałam ananasa ,śliwkę,truskawkę i jabłko.Lekki dietetyczny deser , dzięki błonnikowi i owocom .
składniki
    * 3 plasterki ananas w puszce,
    * 1 szt śliwka,
    * 1 szt jabłko,
    * 2 szt bezy,
    * 3 łyżki pałeczki błonnika GRANEX
    * 2 szt truskawka
Do pucharka wkładamy bezę. Śliwkę kroimy w ćwiartki,ananasa plastry w kostkę. Jabłko myjemy nie obieramy kroimy w kostkę . Truskawki w plasterki. Owoce mieszamy i nakładamy do pucharków. Posypujemy pałeczkami błonnika

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Zdrowe ciasteczka z błonnikiem

Coś słodkiego ale zdrowego dla dużych i małych

    * 1/2 szklanka błonnik pałeczki Granex
    * 3 wafelki pieczywa Granex
    * czekolada mleczna,
    * posypka
    * 1 łyżka orzechy włoskie
     * łyżka musli 
Do zrobienia ciasteczek potrzebujemy formy do muffinek i papilotów. Pałeczki z błonnikiem mieszamy z wybranym musli ,pokruszonymi wafelkami i łyżką posiekanych orzechów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do suchych produktów dodajemy rozpuszczoną czekoladę mieszamy i nakładamy do papilotów. Wkładamy  do lodówki.Posypujemy posypką

Sałatka z młodą kalarepą i jabłkiem

Młoda kalarepka nie tylko do zupki super sprawdza się w sałatce.
Składniki
    * 1 szt kalarepa,
    * 1 szt jabłko,
    * 1 garść mix sałat,
    * 2 łyżki orzechy włoskie,
    * natka pietruszki,
    * sos winegretMix sałat myjemy układamy na półmisku. Kalarepę obieramy i kroimy w paseczki. Jabłko obieramy kroimy w kosteczkę . dodajemy lekko posiekane orzechy włoskie. Polewamy sosem  winegret. Ozdabiamy natką pietruszki

Czekoladowe lizaczki

Takie lizaczki robimy bardzo szybko ,pyszne słodycze i domowe:)Zawsze wykorzystuję kawałki pokruszonych wyrobów czekoladowych np zajączków jajek po wielkanocy
składniki
    * posypka kolorowa
    * patyczki szaszłykowe,
    * 1 szt czekolada
    * kawałki czekolady ,batonów itd
     * folia aluminiowaPatyczki do szaszłyków przecinamy na pół i układamy na foli aluminiowej w odstępie ok 5 cm . w kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy jest rozpuszczona nakładamy łyżką czekoladę na patyczki . Posypujemy posypką. Jak ostygną wstawiamy do lodówki .

Ziemniacza na bogato z makaronem

 składniki
  * 15 dag kiełbasa swojska,
    * 5 szt ziemniaki,
    * 1 łyżka papryka słodka Kamis
    * 1 łyżka masło,
    * 1 szt cebula,
    * 1/2 opakowania makaron Miedzybrodzki Nitki
    * 1 szt marchewka,
    * pieprz kamis
    * 2 kostki bulion warzywny Winiary


W garnku z wodą rozpuszczamy 2 kostki warzywne .Zagotowujemy. dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i startą marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i zawartość patelni dodajemy do garnka  z zupą. Gotujemy i dodajemy makaron nitki . Zagotowujemy. Nakrywamy pokrywką i odstawiamy. Doprawiamy pieprzem świezo mielonym i ozdabiamy natką pietruszki

Nadziewane jabłuszko pełne błonnika

Jabłko nadziewane błonnikiem i płatkami kukurydzianymi z jogurtem
składniki
*1- 2 łyżki jogurt  Activia
* 3 łyżki pałeczki błonnika
 * 1 łyżka płatki kukurydziane lub musli
* jabłko 2 szt
* rodzynki ,żurawina orzechy 1 łyżka
* cynamon
miód dla słodkości
Jabłko myjemy odcinamy wierzch i wydrążamy środek. Pałeczki błonnika mieszamy z płatkami kukurydzianymi lub musli  rodzynkami ,żurawina -słodzimy miodem . Dodajemy jogurt mieszamy odstawiamy . Jabłko po wydrążeniu posypujemy w środku leciutko cynamonem i nakładamy płatki . Chłodzimy.

Kanapka PAPUGA

Sposób na kanapkę dla dzieci -papuga
składniki
    * 1 szt dymka,
    * 2 szt chleb tostowy,
    * 1 szt oliwka czarna Sacla
    * 3 plasterki szynka carpaccio ZIMBO
    * ser zółty,
    * szpinak,
    * 1/2 łyżeczki masło
Do zrobienia 1 kanapki potrzebujemy 2 kanapki pieczywa tostowego. Z jednego kawałka odcinamy boki skórki będzie to brzuszek. Z drugiej kanapki odcinamy rogi będzie to dziób. Większą kanapkę smarujemy masłem i nakładamy na nią plasterki szynki. Z szczypioru robimy ogon. Pazury z czarnej oliwki. Nakładamy dziób z pieczywa. Oko robimy z kółka sera i oliwki. Skrzydła robimy z szpinaku świeżego. papugę umieszczamy na kawałku dymki.