niedziela, 15 września 2013

Pomarańczowy dżem z cukinii

Coś słodkiego coś smacznego. Dżem z cukinii warzywa tego nie czuć w dżemie bez obaw - smakuje jak pomarańcze i ananasy - jest super .

Pomarańczowy dżem z cukinii
składniki

  • 2,5 kg cukinii
  • 2 szkl cukru
  • 2 szt galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Cukinię obieramy z skórki usuwamy pestki. Część cukinii kroimy w kosteczkę a część ścieramy na tarce duże oczka. Smażymy na dużej patelni , po ok 5 min dodajemy cukier i dalej smażymy . Kiedy zacznie się robić dżemik - nie rozgotować całkiem cukinii- dodajemy suche galaretki i kwasek cytrynowy. Mieszamy dobrze.Smażymy całość jeszcze ok 20 min. Gorące nakładamy do słoików. Szybciutko zamykamy słoiki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz