poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka letnia

Kolorowa letnia sałatka pasuje do wszystkiego a także możemy zajadać ja samą jako posiłek lekki i zdrowy .
Dużo warzyw , lekki lekko czosnkowo - koperkowy sos . Smacznego

Sałatka letnia
składniki
Sałata zielona
papryka czerwona
 seler naciowy
cebula czerwona
koperek
 2 ząbki czosnku
 jogurt grecki 3 łyżki
jogurt naturalny 1 kubek
sól, pieprz do smaku

Sałatę zielona myjemy osuszamy i rwiemy na kawałki. Seler naciowy myjemy i obieramy. Następnie kroimy w paseczki. Paprykę czerwona myjemy usuwamy pestki i kroimy w paseczki potem w większa kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy drobno. Wszystkie składniki lekko mieszamy.  Dodajemy koperek.  Robimy sos . Mieszamy jogurt grecki z jogurtem naturalnym solimy go i doprawiamy pieprzem . Dodajemy posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę sosem.



Już za kilka dni Wielki Piknik BlogerChefa juz 5 lipca i ja tam będę .....

Już kiedyś pisałam ,że  dostałam się i byłam na Konkursie a dokładnie w III półfinale  BLOGERCHEF  który odbył się w pięknym   Dwór Kombornia Hotel & SPA  relacja z tej imprezy była tu




  http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/03/blogerchef-iii-pofina-w-dworze.html         i tu    http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/03/konkurs-bloderchef-w-dwor-kombornia.html    


  -  Teraz zbliża się Wielki Finał konkursu BlogerChef, który odbędzie się  - 5 lipca, w przepięknym Windsor Palace Hotel**** (http://www.windsor.hotelekorona.pl/index.html)     w Jachrance k. Warszawy.

I ja się tam wybieram zapowiada się przepiękna impreza z dużą ilością atrakcji dla ludzi kochających kuchnię , gotowanie gastronomie jakby to nie nazwał wyjdzie na jedno. :) 

Kilka fotek hotelu 

 Wyjazd za kilka dni a zanim relacja na moim blogu :) 
Szkoda tylko ,że jadę sama ale tam czeka na mnie wyborne towarzystwo :) do zobaczenia :)

sobota, 28 czerwca 2014

Koniec roku szkolnego - Zakończenie Przedszkola - Wakacje

                       Nawet nie wiem kiedy zleciał ten rok szkolny . Mamy wakacje  a ja się wczoraj dziwiłam o 22 godzinie ,że jest tak jasno na dworze .
Nie miałam nawet czasu nacieszyć się wiosna  atu już mamy lato.
Ciągła praca późne powroty do domu  i uciekło mi wszystko ....
Cezary zakończył oddział  0  od września do szkoły .
Gabrielka  skończyła I kl Gimnazjum . Od września mam dwójkę dzieci w szkole ...będzie się działo :)

Przedszkole zorganizowało piękne zakończenie roku przedszkolnego. Nie była nie widziałam , pracowałam , ale miałam swoich wysłanników i mamy piękne zdjęcia .
Córcia w Gimnazjum jest sztandarową i pięknie jej w tej roli .
Mąż nie zadowolony bo żony prawie w ogóle  nie ma w domu , a ja mam taką ochotę wziąć drugi etat ...??? chciałabym rozwijać się ...  robić jeszcze coś innego , po prostu działać .Wczoraj poznałam wspaniałych ludzi , mogłabym z nimi pracować , ale jak tu wygospodarować czas ...???
Doba ma za mało godzin , tydzień za mało dni ....




Cezary pszczółka 


a tu Gabrielka odbiera świadectwo od swojej wychowawczyni 

Mam piękne prawie dorosłą  córkę z charakterkiem mamy ...


 



poniedziałek, 23 czerwca 2014

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą

Nie ma obiadu , drugiego dania bez dobrej zdrowej surówki. U mnie dziś młoda kapustka z kukurydzą i sosem majonezowo - śmietanowym z odrobina chrzanu .

Surówka z młodej kapusty z kukurydzą


składniki
młoda kapusta
kukurydza
cebula
marchewka
chrzan tarty ok 1 łyżka
śmietana 1 /2 szklanki
majonez ok 3 łyżki
sól
pieprz

Młodą kapustę obrywamy z wierzchnich liści. Kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy dodajemy do kapusty. Młode marchewki obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Wszystko mieszamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy do surówki- mieszamy . Robimy sos. Mieszamy śmietanę z majonezem i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy do surówki mieszamy . Jeszcze raz doprawiamy solą.



piątek, 20 czerwca 2014

Pałeczki kurczaka na ostro z pieczarkami

Szybki obiadek ale bardzo smaczny . Wystarcza pałki kurczaka , pieczarki i troszkę przypraw. Podajemy z ryżem , kaszą lub młodymi ziemniaczkami z wody .


Pałeczki kurczaka na ostro z pieczarkami

składniki
Pałki kurczaka
pieczarki ok 60 dag
masło 2 łyżki
1 łyżka oleju
pieprz zielony
wegeta
pieprz grubo mielony
papryka słodka
papryka ostra
kminek
gorczyca
śmietan 30 %
Wszystkie przyprawy po ok 1 łyżeczce wsypujemy do miseczki. Tylko papryki ostrej dajemy mniej - przyprawy mieszamy.  Pałki kurczaka myjemy osuszamy solimy do smaku .  Pieczarki oczyszczamy , kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło dodajemy olej , układamy pałki i smażymy na złoto. Posypujemy pałki mieszanina wszystkich przypraw. Dodajemy pokrojone pieczarki . Smażymy chwilę. Zalewamy przegotowaną wodą. Dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy kilka łyżek śmietany 30 procent.




Razowe grzanki z grillowaną cukinią i kaszanką

Małe przystaweczki z patelni grillowej , można je także zrobić na grillu elektrycznym.
Składniki grillujemy i  składamy w ładne zgrabne kanapeczki ja podałam je z chrzanem wasabi dla pikanterii.

Razowe grzanki z grillowaną cukinią i kaszanką

składniki

bułki razowe pełnoziarniste
kaszanka
 cukinia młoda
 suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
chrzan wasabi
masło

Bułkę kroimy w skośne kawałki. Smarujemy cieniutko masłem i układamy na grillu. Kaszankę kroimy w dość grube plastry pod skosem , grillujemy. Cukinie dobrze myjemy i kroimy  w plasterki grillujemy z dwóch stron. Na grzanki układamy cukinię posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem nakładamy na nią kaszankę . Na wierz nakładamy chrzan wasabi - podajemy.




Jak moi faceci spędzają czas :)

Jak moi faceci spędzają czas :) 

Kiedy mamusia w Boże Ciało próbowała zadowolić ok 500 gości słodyczami , moi faceci bawili się w górach .

W piękny czwartkowy dzień moi faceci znajomymi wybrali się w bieszczadzkie góry a dokładniej na Połoninę .
Jak można się domyśleć było pięknie i wesoło . Momentami było ciężko , syn szedł na czworaka , ale opłacało się szczyt zdobyty i wszyscy zadowoleni.
 Może mi też będzie dane w najbliższym czasie podziwiać te piękne widoki.











czwartek, 19 czerwca 2014

Małe przemyślenia po lampce wina


Pragnienie czy zachcianka?


Masz jakieś marzenie, które rozpala ci serce,
A może jest coś, bez czego nie potrafisz przeżyć ani jednego dnia, choć wolałbyś, żeby było inaczej? Czego ci brakuje, kiedy czujesz się okropnie , może czegoś niewielkiego? 
Jak odróżnić zachciankę od pragnienia ? Co zrobić jak coś krąży Ci po głowie , jeżeli  masz ochotę na coś fajnego a jest to nie możliwe ?
yyyy, dać sobie spokój , czy zrobić wszystko , postawić na jedną kartę aby być w pełni szczęśliwym choć przez moment ....
A może jesteśmy szczęśliwi tylko szukamy czegoś nowego , a może myślimy , że coś może odmienić nasze życie .....  Czy przyzwyczajenie pewność każdej następnej chwili jest dobra ???
Czy iść na przód , czy stać w miejscu ? bo bezpiecznie ?
Kiedyś usłyszałam Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ! - i tak można ....

Co dziennie życie stawia przed nami pytania , wybory . Co zrobimy wszystko zależy od nas  ...
ale zawsze musimy sobie zadać pytanie czy warto ?? 
Spotykamy różnych ludzi fajnych mniej fajnych o jednych zapominamy o nie których nie da się zapomnieć ....a dla 




Podsumowanie TAKIE ŻYCIE !!
Moja życie moja walka nigdy na dnie zawsze na szczycie .

środa, 18 czerwca 2014

Pavlowa z mascarpone i kiwi

Druga wersja torcika bezowego. Tym razem z kawałkami kiwi i prażonymi migdałami.  Wspaniły deser na letnie popołudnie.

Pavlowa z kiwi.

składniki
   6 białek
    300g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżeczki octu
    4 szt kiwi
płatki migdałów
śmietana 30 % 1/2 litra
mascarpone 250g

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki potem na mniejsze części .
Śmietanę 30 procent ubijanym z cukrem pudrem . Mascarpone ubijamy w drugiej misce łączymy zawartość dwóch misek, lekko mieszając szpatułką . Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego - dużą gwiazdka. . Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Na zimną bezę wykładamy masę śmietanowa , nakładamy kawałki kiwi i posypujemy migdałami.




wtorek, 17 czerwca 2014

Sałatka do grilla

Szybka smaczna sałatka , pasuje na różne okazje także do mięs czy kiełbas z grilla.
Zrobiona z pomidorów i surowych pieczarek.

Sałatka do grilla

składniki

pieczarki świeże ok 30 dag
pomidory 1/2 kg
ogórek zielony 2 szt
korniszony 3 szt
sos'
oliwa
ocet jabłkowy
 koperek
sól
pieprz
miód

Pomidory myjemy osuszamy i kroimy  w kosteczkę . Ogórki myjemy dobrze nie obieramy i kroimy w półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę . Składniki mieszamy z  sobą . Robimy sos. Do słoiczka wlewamy olej , ocet jabłkowy , odrobinę przegotowanej wody , miód dla przełamania smaku. Doprawiamy sola ,pieprzem i dodajemy posiekany koperek świeży lub suszony- dobrze mieszamy . Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Moje rogaliki w prasie Ciasta Czytelników

Dostałam cynk od koleżanki z pracy , Twoje rogaliki są w gazecie ...Ciasta Czytelników

Są faktycznie , gazetkę zakupiłam i znalazłam str 28 .
Oprócz tego jest tam dużo fajnych przepisów na letnie ciasta warte wypróbowania , więc do dzieła...
pieczemy



Pstrąg dla ukochanego

...bardzo lubimy pstrągi , w naszym domu często goszczą ryby różne gatunki , ale pstrąg najczęściej .
Dziś zrobiłam go na grillu ale można i  w piekarniku i podałam z podsmażonymi pieczarkami z posiekanym szczypiorem .
Do tego świeży chlebek i mamy szybki , smaczny obiadek.  można się zakochać w daniu i w osobie je przygotowującej.


Pstrąg dla ukochanego

składniki

marynata
woda
2 cytryny
czosnek 2 ząbki
sól ,pieprz
pstrągi
nadzienie
pieczarki ok 40 dag
szczypior
masło ok 2 łyżki
sól ,pieprz


Pieczarki kroimy w kosteczkę , czosnek wyciskamy. Na maśle podsmażamy grzybki z czosnkiem , solimy do smaku i doprawiamy pieprzem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , odstawiamy. Pstrągi myjemy osuszamy . Do miski wlewamy wodę dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę kilka pokrojonych ząbków czosnku , sól i wyciśniętą cytrynę . Do marynaty wkładamy pstrągi streczujemy miskę i odkładamy do lodówki na noc. Rozpalamy grill lub rozgrzewamy jeżeli używamy elektrycznego. Pstrąga smażymy z obu stron. Kiedy grillujemy druga stronę pstrąga tą gotową nacinamy na karku i nakładamy pieczarki. Całość kropimy sokiem z cytryny i podajemy.




niedziela, 15 czerwca 2014

Mój przepis w czerwcowej prasie.

Mała niespodzianka w czerwcowym numerze Kulinarne Hity  znalazłam swój przepis na sałatkę .

Sałatka z mozzarellą i szynką z sosikiem z musztardy francuskiej mojej ulubionej :)


Dużo fajnych przepisów zapraszam do lektury 

Pomidorowy kremik

Uwielbiam pomidory pod każdą postacią , za co może za zawartość potasu , którego u mnie zawsze mało.  Ich zapach jest obłędny a podsmażane na masełku z dodatkiem tymianku bazylii  to poezja .
Więc łączymy wszystko dodając kilka młodych ziemniaczków i śmietanę - do dzieła .

 Pomidorowy kremik
składniki

masło klarowane 2 łyżki
pomidory świeże 1 kg
ziemniaki młode ok 4 szt
śmietana 30 % 3/4 szklanki
bulion ok 3 szklanki
bazylia, tymianek
sól
czosnek 2 ząbki

Młode ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek dodajemy ziemniaki i smażymy chwilę .  Pomidory myjemy kroimy na kawałki i dodajemy do ziemniaków . Smażymy. Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię i tymianek do smaku. Dusimy ok 15 min. Dolewamy ok 1 szklankę bulionu zagotowujemy i blendujemy na krem. Dolewamy resztę bulionu , doprawiamy solą do smaku. Gotujemy . Na koniec wlewamy śmietanę.




sobota, 14 czerwca 2014

Sałata lodowa z roszpunką i grzankami

 Szybka smaczna lekko czosnkowa sałatka  z grzankami i ogórkiem zielonym . Pasuje na kolację .


 Sałata lodowa z roszpunką i grzankami

składniki

sałata lodowa 1/2 szt
 roszpunka 2 garście
sól morska
 chleb tostowy
 śmietan 1/2 szklanki
 jogurt naturalny 1/2 szklanki
czosnek 3 ząbki
ogórek zielony


Robimy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu i śmietany . Mieszamy solimy do smaku. Chłodzimy.  Do masła dodajemy wyciśnięty czosnek. Smarujemy nim kanapki . Kroimy na kawałki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wyciągamy jak się zarumienią.  Wyciągamy chłodzimy. Sałatę lodową kroimy w paseczki, roszponkę myjemy osuszamy. Łączymy sałaty. Ogórka myjemy nie obieramy kroimy  w plasterki. łączymy sałaty z plasterkami ogórka. Polewamy sosem i posypujemy grzankami.



Pavlova z sosem truskawkowym i pistacjami

   Lekki pyszny torcik z bezą , bitą śmietaną i truskawkami. Do przełamania smaku posiekane pistacje.

 Pavlova z truskawkami

  składniki

 6 białek
    300g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżeczki octu
truskawki 1/2 kg
sos truskawkowy
pistacje
cukier puder
mięta świeża
czereśnie koktajlowe

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Pistacje siekamy .Posypujemy nimi  torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi.



czwartek, 12 czerwca 2014

Risotto gajowego z jajkiem sadzonym

Danie szybkie wystarczy ryż trochę śmietany i dobra przyprawa z suszonych warzyw.  Robi sie szybki a smakuje super.
Risotto gajowego z jajkiem sadzonym
składniki

ryż biały 1 woreczek
przyprawa gajowego 2 łyżeczki
wino białe 1/2 szklanki
śmietana 30 % 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
jajko
suszone pomidory z bazylią
bulion ok 1 szklanka
jajko 2 szt

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż , mieszamy i czekamy aż zeszkli się. Następnie dolewamy wino - mieszamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy przyprawę gajowego- mieszamy. Dusimy chwilę. Dolewamy bulion ok 1/3 szklanki. Mieszamy , nakrywamy dusimy az ryż wchłonie bulion. Znów dolewamy bulion , czynność powtarzamy aż ryz ugotuje się. Na koniec wlewamy śmietanę - mieszamy i gotujemy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakrywamy i odstawiamy na ok 20 min. Podajemy z  jakiem sadzonym .



środa, 11 czerwca 2014

Wernisaż prac moich dzieci - moi mali artyści

Dziś w Ustrzyckim  Domu Kultury odbyło się zakończenie kółka plastycznego moich dzieciaczków.
Była uroczystość , wystawa prac , poczęstunek i rozdanie dyplomów. 
To już druga taka nasza rodzina imprezka.
Udało się byłam na niej - miałam fuksa i wolne z grafiku - aż sama nie mogę w to uwierzyć, przeważnie grafik jest przeciwko mnie i moim planom . 

Pracę były piękne nie jedne powiesiłabym w moim mieszkaniu :)

Paryż według Cezarego




Praca Gabrieli

 
 Kolejna praca



wspólne zdjęcie małych artystów



Od września powtórka z rozrywki  :) mama dumna  i zadowolona :)